Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Moja ziemia

Treść

Wczorajsza sesja ekologiczno - zdrowotna pt. "Moja ziemia - mój region - mój dom" zorganizowana przez nauczycielki Zespołu Szkół nr 3, Danutę Tokarczyk, Ewę Górę i Mariolę Cymbalistę, we współpracy z bocheńskim kołem Polskiego Klubu Ekologicznego i Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego rozpoczęła się nietypowo - od części artystycznej. Uczniowie ZS nr 3 nie popisywali się jednak recytacjami, lecz wiedzą na temat ekologicznej żywności (później była też degustacja, o której napiszemy jutro), wpływu składników proszków na środowisko, znaczenia rolnictwa ekologicznego.

Tematyka referatów podczas popularnonaukowej sesji dotyczyła podobnych zagadnień, lecz przedstawiano je już w skromniejszej formie. Uznano m.in., że rolnictwo ekologiczne stanowi najnowocześniejszą i najlepszą pod względem biologicznym formę rolnictwa (bazująca na znajomości praw przyrody), przeciwwagę rolnictwa przemysłowego: - "To dewiza i nadzieja XXI wieku: zapewnienie właściwej egzystencji ludzi, zwierząt i roślin, zdrowie i życie wszystkich. Stosowanie metod ekologicznych w warunkach polskiego rolnictwa przyczyni się do optymalnej produkcji żywności przy minimum negatywnych oddziaływań na środowisko przyrodnicze." Ponieważ ZS nr 3 składa się także z Liceum Ekonomicznego, nie zapomniano o tym, że ekologiczne wyroby są towarem podlegającym normalnym prawom rynku. Tymczasem w Polsce funkcjonuje kilka różnych systemów znakowania produkcji rolnej prowadzonej metodami ekologicznymi. Najbardziej znanym i rozpoznawalnymi na rynku krajowym znakiem, kojarzonym z żywnością ekologiczną, jest logo Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi "Ekoland". Prawo do używania tego znaku na swych wyrobach mają producenci, przetwórcy i handlowcy spełniający wymagania ustawy o rolnictwie ekologicznym, posiadający certyfikat nadany przez uprawnioną jednostkę i jednocześnie będący członkami "Ekolandu". Natomiast pomysłem możliwym do wdrożenia w każdej rodzinie jest stosowanie do przygotowania potraw kiełków. - "Mają one największą wartość odżywczą ze wszystkich składników naszego pożywienia. Wyrastające w ciemnej glebie, koncentrują w sobie wszystkie substancje życiodajne, których potrzebują młode rośliny, by wydostać się na zewnątrz. Zawierają bogactwo enzymów i białek, węglowodanów złożonych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, poza tym witaminy z grupy A, BI, B2, B6, C, D, i E. Do kiełkowania doskonale nadaje się również lucerna (alfalfa), w której kiełkach znajduje się bardzo rzadko występująca w roślinach witamina B 12, a także żelazo, wapń i fosfor

Źródło Dziennik Polski

Autor: adax